Voor ouders

Bouwkeet is een makerspace. Hier kan van alles gemaakt worden. We hebben 5 werkplaatsen Textiel, Keramiek, Hout, Fablab en Metaal waar onze deelnemers dingen zoals zagen, naaien en programmeren leren. Wij noemen dit hard skills. Tijdens het maakproces leren we deelnemers nog veel meer, namelijk samenwerken, creativiteit, probleem oplossend vermogen, ondernemendheid, wereldverbreding en empowerment. Dit noemen wij soft skills. Het is voor ons belangrijk dat deelnemers plezier hebben, zich veilig voelen en zich ontwikkelen. We maken met onze deelnemers hoogwaardige producten die altijd een gebruiksvoorwerp zijn. Al onze programma’s zijn gratis.

Waarom zou ik mijn kind naar Bouwkeet laten gaan?

Bouwkeet is een fijne en veilige omgeving waar kinderen praktische vaardigheden leren zoals timmeren, solderen en meten en ook sociale vaardigheden zoals samenwerken en problemen oplossen. De praktische vaardigheden zijn natuurlijk altijd handig. Want als je zelf je fiets of een kledingstuk kunt repareren, dan maakt je dat natuurlijk heel zelfstandig. De sociale vaardigheden zijn ook heel belangrijk omdat dit kinderen zelfverzekerder maakt ten aanzien van alles wat er in hun leven op hun pad komt.

Waarom is ‘maken’ zo belangrijk?

Kinderen krijgen op school met name ‘cognitief’ onderwijs. Zij moeten leren lezen, schrijven en rekenen. Ze werken dan bijna alleen maar met hun hoofd. Voor de ontwikkeling van kinderen is het heel belangrijk dat zij ook met hun handen werken om zo andere talenten van zichzelf te ontdekken en ook hun hoofd even rust te geven. Bovendien is het wetenschappelijk aangetoond dat terwijl kinderen met hun handen werken, alles wat zij met hun hoofd geleerd hebben, beter verwerkt wordt.

Is het veilig bij Bouwkeet?

Veiligheid is heel belangrijk bij Bouwkeet. We werken met serieuze gereedschappen en machines. Al onze begeleiders zijn goed opgeleid en getraind om kinderen te begeleiden bij het gebruik van deze machines en gereedschappen. Ook sociale en emotionele veiligheid is heel belangrijk. Al onze begeleiders hebben een VOG (Verklaring omtrent Gedrag) en ze zijn allemaal getraind op het gebied van pedagogiek, didactiek en veiligheid.

Is het gratis?

Deelname bij Bouwkeet is voor kinderen uit BoTu gratis. Ook mogen zij (de meeste) producten die zij maken gratis mee naar huis nemen. Het enige dat we vragen is dat uw kind iedere week komt (of zich even afmeldt van te voren als hij/ zij een keer niet kan). Aan het eind van een programmaperiode organiseren we een ‘show-moment’ waar alle deelnemers trots hun zelfgemaakte producten laten zien. We verwachten hier alle deelnemers te zien. U krijgt hiervoor een uitnodiging.