Onze partners
Bij Bouwkeet aan de slag gaan kan als deelnemer aan een van de programma’s of als vrijwilliger. Vaak is een deelnemer in het kader van wederkerigheid ook een vrijwilliger (als ‘betaling’ voor het deelnemen aan een programma doe je iets terug voor de andere deelnemers, dat is meestal vrijwilligerswerk).
Voor vrijwilligerswerk sluiten we een vrijwilligersovereenkomst met je af. Dit vooral zodat je verzekerd bent op het moment dat je iets terug doet in Bouwkeet. Om als vrijwilliger mee te helpen bij een van de kinder- of jongeren programma’s zal je aan een aantal criteria moeten voldoen. De belangrijkste is dat je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moet kunnen overleggen. Deze vragen we in overleg met jou aan bij de overheid.
Veelgestelde vragen
Wat is een makerspace?
De naam Makerspace is een Amerikaanse term voor een werkplaats waar verschillende maak-disciplines te gebruiken zijn. Zowel traditionele als moderne computergestuurde machines. Je kan het vergelijken met bijvoorbeeld een open laboratorium voor iedereen, een atelier, een werktuigplaats, een workshopruimte en/of een studio waar mensen van diverse achtergronden kunnen samenkomen om materiaal, gereedschap en kennis te delen en om dingen te maken.
Zijn de programma’s gratis?
De programma’s zijn gratis, maar we vinden het wel leuk als je andere deelnemers helpt als zij vragen hebben en jij jouw kennis deelt binnen Bouwkeet. Bij volwassenen deelnemers (18+) werken wij met tegenprestaties. We kijken per persoon wat een geschikte wederdienst kan zijn en maken daar samen afspraken over.
Welke vaardigheden kan je leren?
Deelnemers aan de makerspace doen natuurlijk ‘hard skills’ op zoals solderen, programmeren, houtbewerken of ontwerpen. Maar een makerspace is vooral een ontmoetingsplaats waarin je als vanzelf gaat samenwerken en onderzoeken, problemen leert oplossen en kritisch gaat denken. En het is een plek waar je ervaart dat je ‘het’ wel kan. De mogelijkheid hebben om op een leuke manier deze ‘soft skills’ te ontwikkelen is volgens ons de grote meerwaarde van een makerspace in de wijk.
Waarom is Bouwkeet opgericht?
Het doel van Bouwkeet is het vergroten van kansen voor wijkbewoners door bij te dragen aan de ontwikkeling van ‘empowerment’, ‘soft skills’ en ‘wereldverbreding’. Hiermee bedoelen we dat begeleiders onze deelnemers onder andere helpen om niet op te geven als iets niet in één keer lukt en om op een goede manier met uitdagingen om te gaan. De belangrijkste doelgroep van Bouwkeet is de jeugd tussen 10 en 15 jaar oud; maar de werkplaatsen zijn toegankelijk voor iedereen die iets wil maken (senioren, werkzoekenden, hobbyisten, amateur- en professionele kunstenaars) zolang ze ook iets terug doen voor andere deelnemers.
We richten ons op kwaliteit en stabiliteit. We willen dus graag dat onze deelnemers vaak terugkomen en zo lang mogelijk bij ons blijven. Het is daarom belangrijk dat de sfeer bij Bouwkeet goed is. Daar zorgen we met elkaar voor. Daarnaast zorgen we voor goede programma’s met voldoende uitdaging en opbouw. En uiteraard goede en leuke begeleiders!